Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

Antalya İngilizce ve Türkçe Tanıtımı

Antalya, Türkiye’nin en kalabalık 5. ilidir. Ülkenin güneyinde, merkezi Akdeniz kıyısında yer alan Antalya Türkiye’de “turizmin başkenti” olarak görülür. Eğer Antalya’yı ziyaret etmek istiyor fakat nereleri gezmeniz ve neleri yemeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! İçeriğimizde Antalya hakkında genel bilgiler, gezilecek yerler ve yenilmesi gereken yemekleri bulabilirsiniz. Antalya hakkında hem Türkçe hem İngilizce dillerinde daha fazla bilgi sahibi olmak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Antalya Hakkında İngilizce – Türkçe Genel Bilgiler

Antalya’nın tamamı Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alır. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin beşinci büyük ilidir. Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illeri vardır.

Antalya is entirely located on the west side of the Mediterranean Region. It’s the fifth largest city in Turkey in terms of land area . South of it, is the Mediterranean sea, west of Muğla, the north side of it is Burdur and Isparta, northeast of it Konya and east of it is Karaman and Mersin.

Antalya şehri, 1980 yılından sonra uygun iklim koşulları ve turizm etkinlikleri nedeniyle hızla gelişmiş ve buna paralel olarak il de günümüzde Türkiye’nin en kalabalık beşinci ili olmuştur. Antalya’da ekonomik hayat büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalıdır.

The city of Antalya started growing rapidly after the year 1980 due to its suitable climate and tourism events, and thanks to this its the fifth most crowded city in Turkey. Antalya’s economic life highly depends on trade, agriculture and tourism.

Antalya ilinin kapsadığı bölge tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır ve Türkiye’de en çok antik kent bulunan ildir. Antalya ili iklimi genel olarak Akdeniz iklimine girmektedir. Geniş kıyıları, doğal güzellikleri ve yumuşak iklimi sayesinde turistler arasında çok popülerdir. 2019 yılında rekor olarak 13.6 milyon turist şehir nüfusunu geçmiştir.

The area covered by the city of Antalya has been home to many civilizations to this day and is the city in Turkey which has the most ancient cities within its border. The province of Antalya generally has a Mediterranean climate. Due to its wide coastline, natural beauty and soft climate it’s very popular among tourists. It’s known that a record 13.6 million tourists passed through the population of the city in 2019.

Antalya’da Gezilmesi Gereken Yerler İngilizce – Türkçe Tanıtımı

Ülkemizin en çok antik kente sahip şehri Antalya’dasınız… Helenistik Dönemde Bergama Kralı, askerlerine “Gidin ve bana yeryüzündeki en güzel yeri bulun.” komutu verdi. Askerlerin gösterdiği yer şimdiki Antalya bölgesiydi. Kral burayı çok beğendi ve bir liman şehri kurdu. Bu nedenle şehre Attalos’un adı verildi ve başlarda Ataleia olan ismi, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Antalya’ya evrildi. Yıllar içinde hakimiyet kuran medeniyetleri değişti ama bu güzel şehir hepsinden izler taşımaya devam etti. Şimdi gelin birlikte Antalya’da seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken antik kentleri inceleyelim:

You’re in the city which has the most ancient cities within Turkey’s borders, Antalya… The king of Pergamon ordered his soldiers to “Go and find me the most beautiful place on earth.” The place the soldiers showed him was Antalya. The king liked Antalya so much he founded a port city. It’s the reason the city is named after the king Attalos, then the name changed into the way it is now, Antalya, from Ataleia after the first quarter of the 20th century. Throughout the years the civilizations changed but the beautiful city kept having remains of each and every one. Now let’s explore the antic cities you must check out during your visit in Antalya:

Olympos Antik Kenti (Lycia)
Antalya’nın saklı cennetlerinden biri olan Olimpos, muhteşem denizi ve mükemmel havasıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Olimpos’ta yüzyıllardır el değmeden korunan eserleri görebileceğiniz alanda doğal güzelliklerin korunması için gerekli gayretler gösterilmiş.

Olympos Ancient City (Lycia)
One of the hidden paradises of Antalya, Olimpos, captivates its visitors with its magnificent sea and perfect weather. With its untouched artifacts preserved for centuries, you can see the area where efforts have been made to protect the natural beauty in Olympos.

Side Antik Kenti
Antalya’ya 73 kilometre uzaklıkta Manavgat ilçesinde, şehir merkezine yer alan büyüleyici Side Antik Kenti, Pamphylia bölgesinin en önemli antik kentlerinden biridir. Antalya tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden olan antik kent, Side merkezinde yer alıyor ve çevresi plajlar, restoranlar, oteller ve çarşılarla çevrili.

Side Ancient City
Located 73 kilometers away from Antalya in the district of Manavgat, the enchanting Ancient City of Side is one of the most significant ancient cities of the Pamphylia region. Being an indispensable destination for historical and cultural tours in Antalya, this ancient city is situated in the center of Side and is surrounded by beaches, restaurants, hotels, and bazaars.

Perge Antik Kenti
Antalya’ya en yakın antik kentlerden biri olan ve merkeze sadece 16 kilometre uzaklıkta bulunan Perge Antik Kenti’nin Hitit döneminde inşa edildiği düşünülüyor. O dönemler Parha ismiyle bilinen Perge, Roma döneminde de Anadolu’daki en gelişmiş şehirler biriydi. Etkileyici heykelleri ve düzenli mimarisi ile ilgi çeken Perge, M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş 15.000 kişilik devasa antik tiyatrosu, anıtsal çeşmeleri, Roma’nın antik hamamlar ve agoraları ile Antalya’nın en çok ziyaret edilen antik kentleri arasında.

Perge Ancient City
Perge Ancient City, located only 16 kilometers away from Antalya and considered one of the nearest ancient cities to the region, is believed to have been constructed during the Hittite period. Known as Parha in those times, Perge was also one of the most developed cities in Anatolia during the Roman era. With its impressive sculptures and orderly architecture, Perge attracts attention. Built in the 2nd century AD, its colossal ancient theater with a capacity of 15,000 people, monumental fountains, Roman baths, and agoras contribute to its allure. As a result, Perge stands among the most visited ancient cities of Antalya.

Patara Antik Kenti
Patara, hem dünyaca ünlü plajı ve Caretta Caretta deniz kaplumbağaları hem de Patara Antik Kenti’yle turistlerin mutlaka uğradığı doğal güzelliklerden biri. Kaş ve Fethiye arasındaki gizemli Xanthos Vadisi üzerinde yer alan Patara, Likya döneminin en büyük ve önemli şehriydi. Çağın en büyük ticaret merkezi de olan Patara Antik Kenti, günümüzde iyi korunmuş tarihi hazineleriyle tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklılarının kendine çekiyor.

Patara Ancient City
Patara is one of the natural beauties with its world famous beach and Caretta Caretta sea turtles but with also Patara Ancient City where tourists visit for sure. Located in the mysterious Xanthos Valley between Kaş and Fethiye, Patara was the largest and most significant city of the Lycian period. Serving as the era’s foremost trade center, the Ancient City of Patara now captivates history and archaeology enthusiasts from all around the world with its well-preserved historical treasures.

Xanthos Antik Kenti
Antalya ve Muğla arasında yer alan Xanthos Antik Kenti, antik ismi Xanthos Nehri olan Eşen Çayı kenarında bölgeye hakim iki tepenin üzerinde yükseliyor. Xanthos Antik Kenti, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kentinden biri olmasından dolayı büyük bir öneme sahip. M.Ö. 8. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Xanthos, Likya Birliği’nin yönetim merkezi ve başkentiydi. Halkının Truva savaşına katıldığı bilinen antik kent, döneminin en demokratik kenti olarak da biliniyor. Dağ yamacına inşa edilmiş devasa antik tiyatrosuyla üne kavuşan Xanthos Antik Kenti’nde hem bu antik tiyatronun hem de tepeler boyunca uzanan pek çok tarihi eserin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Xanthos Ancient City
Situated between Antalya and Muğla, the Ancient City of Xanthos rises on two dominant hillsides along the Eşen River, formerly known as the Xanthos River. Xanthos holds significant importance due to its inclusion on Turkey’s UNESCO World Heritage List. Believed to have been constructed in the 8th century BC, Xanthos served as the administrative center and capital of the Lycian League. This ancient city, known for its people’s involvement in the Trojan War, also gained recognition as one of the most democratic cities of its time. Renowned for its colossal ancient theater built into the mountainside, the Ancient City of Xanthos offers a marvelous opportunity to capture breathtaking photographs of both this ancient theater and the numerous historical artifacts that extend along the hillsides.

Magydos Antik Kenti
Magydos Antik Kenti, Antalya şehir merkezine 8 km uzaklıkta, M.Ö. 4. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen bir kenttir. 2400 yıllık tarihi geçmişe sahip kent, bugün Karpuzkıran Plajı olarak bilinen bölge ile askeri bölgenin arasında kurulmuş bir liman kentidir. Antik coğrafyacılar Magydos’u Katarrhaktes (Düden) ırmağı ile birlikte andıklarından, adıyla geçmesi nedeniyle elde edilen bilgilerin dışında hakkında söylenebilecek çok fazla bir şey yoktur.

Magydos Ancient City
Magydos Ancient City is located 8 kilometers away from the city center of Antalya, and is believed to have been founded in the 4th century BC. With a history dating back 2400 years, this city was established between the area known today as Karpuzkıran Beach and a military zone. As it was mentioned alongside the Katarrhaktes (Düden) River by ancient geographers, there isn’t much more information available about Magydos beyond what is inferred from these references.

Termessos Antik Kenti
Anadolu’nun bilinen en eski halklarından olan Luvi ve Solym uygarlıkları tarafından inşa edildiği düşünülen antik kent, doğa yürüyüşler için ideal olan Termessos Milli Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Antalya tarih ve kültür turları ile keşfe çıkabileceğiniz Termessos Milli Parkı ve Termessos Antik Kenti’nde Güney Amerika’nın Maya ve İnka kentlerine benzer büyüleyici manzaralarla karşılaşacaksınız. Birçok arkeolojik kazı çalışması yapılan antik kentte bulunan paha biçilmez tarihi eserler ise Antalya Müzesi’nde özel bir bölümde sergileniyor.

Termessos Ancient City
The ancient city, believed to have been constructed by the Luwian and Solym civilizations, which are among the oldest known civilizations in Anatolia, is located within the Termessos National Park, an ideal spot for nature walks. You can explore the Termessos National Park and the Termessos Ancient City through Antalya’s historical and cultural tours, where you’ll encounter captivating landscapes reminiscent of South America’s Maya and Inca cities. The ancient city has been the subject of numerous archaeological excavations, and the priceless historical artifacts discovered there are displayed in a dedicated section at the Antalya Museum.

Aspendos Antik Kenti
Antalya tarih ve kültür gezilerinin en önemli adreslerinden biri olan Aspendos Antik Kenti, Antalya merkezine sadece 46 kilometre uzaklıkta. M.Ö. 10. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar özenle korunmuş antik kenti gezerken Roma dönemi mimarisinin en güzel örneklerine şahit olacaksınız. Yaz aylarında klasik müzik festivalleri ve sanatsal etkinliklere sahne olan 20.000 kişilik Antik Aspendos Tiyatrosu’yla ünlü antik kent, iki tepe üzerine bölgeye hakim bir konumda inşa edilmiş. Döneminin en zengin kenti olan Aspendos Antik Kenti’nde tarihi Roma hamamları, agoralar, su kemerleri, akropol ve tapınaklar arasında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Aspendos Ancient City
Aspendos Ancient City, one of the most significant destinations for historical and cultural tours in Antalya, is located just 46 kilometers away from the city center. Built in the 10th century BC and preserved up to the present day, this ancient city offers a glimpse into the finest examples of Roman-era architecture. The renowned Ancient Aspendos Theater, capable of hosting 20,000 people and known for hosting classical music festivals and artistic events during the summer months, is situated on the two hills of the city, offering a great view of the region. Aspendos Ancient City, once the wealthiest city of its time, invites you to embark on a journey through history as you explore its historical Roman baths, agoras, aqueducts, acropolis, and temples.

Sillyon Antik Kenti
Antalya merkezine 18 kilometre uzaklıkta, Aspendos ve Perge antik kentleri arasında yer alan Sillyon Antik Kenti, yüksek bir tepe üzerine bölgeye hakim bir konumda inşa edilmiş. Pamfilya bölgesinin başkentliğini yapmış bu etkileyici antik kent, döneminde dünyanın en zengin ve güzel şehirlerinden biriydi. Antalya’ya en yakın antik kentlerden biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Sillyon Antik Kenti’nde dağ eteklerinde yer alan 8.000 kişilik antik tiyatro, agora, ev kalıntıları, kuleler ve kale harabeleri arasında gezebilir. Ayrıca, Selçuklu Camii ve Bizans Kilisesi gibi kent alanında sonradan yapılmış tarihi yapıları görebilirsiniz.

Sillyon Ancient City
Situated 18 kilometers away from Antalya city center and located between the ancient cities of Aspendos and Perge, Sillyon Ancient City is constructed on a high hill, commanding a dominant position over the region. This impressive ancient city, which once served as the capital of the Pamphylia region, was among the richest and most beautiful cities in the world during its time. As one of the closest ancient cities to Antalya, Sillyon is frequently visited by both local and foreign tourists. In Sillyon Ancient City, you can explore the 8,000-seat ancient theater nestled in the mountainside, as well as remnants of an agora, house ruins, towers, and castle ruins. Additionally, you can witness historical structures built later in the city area, such as the Seljuk Mosque and the Byzantine Church.

Myra Antik Kenti
Antalya’nın Kaş ilçesine en yakın antik kentlerden biri olan Myra Antik Kenti, Noel Baba’nın evi olarak bilinen Demre’den dağ eteklerine kadar uzanan kalıntılarıyla çok ilgi çekici. Günümüze kadar iyi korunmuş ve uçurum kenarlarını süsleyen Likya kaya mezarları ve kayalara oyulmuş yerleşim alanlarıyla çok etkileyici manzaralara sahip.

Myra Ancient City
Antalya’s Myra Ancient City, located close to the Kaş district, famously known as the home of Santa Claus, has captivating ruins that extend from the town of Demre up into the hillsides. The well-preserved remains and the Likian rock-cut tombs that on the cliffs create an impressive and picturesque landscape.
Featuring faces of people, mystical figures, and sculptures carved into massive stone blocks, Myra Ancient City offers a beautiful journey through history.

Antalya İngilizce ve Türkçe Tanıtımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Antalya nerededir?
Antalya, Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alır ve Antalya Körfezi’yle Batı Torosların arasında kurulmuştur. Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illeri vardır.

Antalyada hangi antik kentler var?
Senelerce süren arkeolojik kazılar neticesinde gün yüzüne çıkan Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Antiphellos, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleri ile dünya çapında bir ün taşıyan Antalya, adeta bir açık hava müzesi konumunda bulunuyor.

Antalya’nın hangi yemeği meşhur?
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.

Antalyada hangi sporlar yapılır?
Antalya, özellikle Kemer ve Kaş su sporları bakımından hemen her seçeneğin bulunduğu bir merkez olduğu için, su kayağı meraklıları için ideal bir yerdir. En çok tercih edilen dalış merkezleri arasında Kemer Marina, Tekirova ve Adrasan ilk sıralarda yer alıyor.

Antalya İngilizce ve Türkçe Tanıtımı ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Harry Styles – Keep Driving Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
RY X – Only Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri