Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Daily English
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Çocuklar için İngilizce
Daily English
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

İngilizce Alfabe ve İngilizce Harflerin Türkçe Okunuşları

İngilizce Alfabe kaç harf içerir? İngilizce harfler nasıl okunur? Bu ve benzeri sorular İngilizce öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. İngilizce alfabe hakkındaki bu soruların cevaplarını öğrenmek isteyenler için kısa bir kılavuz hazırladık.

İngilizce Alfabe Hakkında Hap Bilgiler

İngilizcede de Türkçede olduğu gibi Latin alfabesi kullanılır. Türkçe alfabede 29 harf bulunurken İngilizce alfabede 26 harf bulunur. Bunun nedeni Türkçeden farklı olarak İngilizcede “ç, ğ, ş, ı, ö, ü” harflerinin bulunmaması ve “q, w, x” harflerinin bulunmasıdır.

İngilizce alfabedeki 26 harfin 21 tanesi sessiz harf ve 5 tanesi sesli harftir.

İngilizcede kelimeler yazıldığı gibi okunmaz, diğer bir deyişle bir harfin tek başına okunuş şekli ile aynı harfin kelime içinde okunuşu çoğunlukla farklıdır veya bir harf farklı kelimelerin içinde farklı olarak telaffuz edilir. Bu İngilizce öğrenen Türklerin başlıca zorlanma sebebidir.

İngilizcede 26 harf bulunur fakat bunlarla çıkarılabilecek 44 farklı ses vardır, bunun nedeni belirli harflerin yan yana gelmesiyle farklı sesler oluşturması ve bir harfin telaffuz ediliş şeklinin içinde bulunduğu kelimeye göre değişmesidir.

“Z” harfinin tek başına okunuşu İngiltere ve Amerika’da farklıdır. İngiltere’de “zed” şeklinde okunurken Amerika’da “zi” şeklinde okunur.

İngilizcede en sık kullanılan harfler “E” ve “T” harfleridir. En az kullanılan harfler ise “Z” ve “Q” harfleridir.

Bazı harfler kelime içinde hiç telaffuz edilmeyebilir.

İngilizce Harflerin Yazılışı, Okunuşu ve Seslendirilişi

26 harften oluşan İngilizce alfabedeki harflerin yazılış ve okunuşları farklıdır. Ayrıca harfler içinde bulundukları kelimeye göre farklı şekillerde telaffuz edilebilirler.

İngilizce Harflerin Yazılışı, Okunuşu ve Seslendirilişi Tablosu

İngilizce alfabede bulunan harfleri ve bu harflerin tek başına nasıl telaffuz edildiğini görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyelim

HarfOkunuşuSeslendirilişi
A – aey
B – bbi
C – csi
D – ddi
E – ei
F – fef
G – gci
H – heyç
I – iay
J – jcey
K – kkey
L – lel
M – mem
N – nen
O – oou
P – ppi
Q – qkiu
R – rar
S – ses
T – tti
U – uyu
V – vvi
W – wdabılyu
X – xeks
Y – yvay
Z – z“zi” veya “zed”

Örnek Kelimeler ve Okunuşları

İngilizcede harflerin kelime içindeki okunuşları ve tek başına okunuşlarının aynı olmadığını belirtmiştik. Aşağıdaki örneklerde harflerin kelime içindeki okunuşları ve tek başına okunuşları arasındaki farkı ile aynı harfin farklı kelimeler içinde okunuş farkını inceleyelim;

Drink (İçmek): “i” harfi tek başına “ay” şeklinde okunur ancak bu kelime “dırink” şeklinde okunur. Yani “i” harfi bu kelimenin içinde “i” olarak okunur.

Mice (Fareler): Bu kelime “mays” şeklinde okunur. Yani tek başınayken “ay” şeklinde okunan “i” harfi bu kelimenin içinde de “ay” şeklinde telaffuz edilir

Ocean (Okyanus): Bu kelime “ouşın” şeklinde telaffuz edilir. Tek başınayken “si” şeklinde okunan “c” harfi, bu kelime içinde “ş” şeklinde okunur.

Cream (Krem): Tek başınayken “si” olarak okunan “c” harfi bu kelimenin içinde “k” şeklinde okunur. Yani bu kelimenin telaffuzu “kriim” şeklindedir.

Ceremony (Tören): Tek başınayken “si” olarak okunan “c” harfi, bu kelimenin içinde de aynı şekilde okunur. Yani bu kelimenin telaffuzu “serımoni” şeklindedir.

Pacific (Pasifik): İki tane “c” harfi içeren bu kelimede iki “c” harfinin de okunuşları farklıdır. Bu kelimenin okunuşu “pasifik” şeklindedir, yani ilk “c” harfi “s”şeklinde okunur ve ikinci “c” harfi “k” şeklinde okunur. Bunun nedeni kelime içinde “c” harfinden sonra “i, e, y” harfleri geldiğinde “c” harfinin çoğunlukla “s” şeklinde okunmasıdır. Ayrıca “c” harfi kelime sonunda yer aldığında “k” şeklinde okunur.

Cold (Soğuk): Bu kelimede “c” harfi “k” şeklinde telaffuz edilir ve bu kelimenin telaffuzu “kold” şeklinde olur. Bunun sebebi kelime içinde “c” harfinden sonra “a, o, u” harfleri geldiğinde “c” harfinin “k” şeklinde telaffuz edilmesidir.

Reason (Sebep): Tek başına “es” şeklinde okunan “s” harfi, bu kelime içinde “z” şeklinde okunur ve bu kelimenin telaffuzu “riizın” şeklinde olur. Bunun nedeni kelime içinde iki ünlünün arasında yer alan “s” harfinin “z” şeklinde okunmasıdır.

Seed (Tohum): Bu kelimede ise “s” harfi tek başına okunduğu gibi okunur ve bu kelimenin telaffuzu “siid” şeklinde olur.

Bazı durumlarda ise kelime içinde yer alan bir harf telaffuz edilmeyebilir. Aşağıda kelime içinde telaffuz edilmeyen harflerle ilgili örnekleri inceleyelim;

Know (Bilmek): “kn” ile başlayan kelimelerde “k” harfi okunmaz. Bu yüzden bu kelimenin telaffuzu “nov” şeklindedir. Aynı şekilde “knee” (diz) kelimesi “nii” olarak, “knife” (bıçak) kelimesi de “nayf” olarak okunur.

Wrong (Yanlış): “wr” ile başlayan kelimelerde “w” harfi okunmaz. Bu sebeple bu kelime “rong” şeklinde okunur. Aynı şekilde “write” (yazmak) kelimesi “rayt” olarak, “wrist” (bilek) kelimesi ise “rist” olarak telaffuz edilir.

İngilizce Alfabe ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizce Alfabeyi Öğrenmek Neden Önemli?

İngilizcede kelimelerin yazılışı ve okunuşu farklı olduğu için isim, soy isim ve adres gibi bilgileri karşı tarafa aktarırken harflerini kodlamanız istenir. Bu sebeple İngilizce harflerin tek başına okunuşlarını bilmeniz gerekir. Ayrıca bilmediğiniz bir kelime duysanız bile alfabeyi ve harflerin hangi durumlarda nasıl okunduğunu bilirseniz kelimenin yazılışını tahmin ederek sözlükte daha hızlı arama yapabilirsiniz.

Alfabe İngilizce nasıl yazılır?

İngilizcede Alfabe kelimesinin karşılığı “Alphabet” olarak yazılır.

İngilizce alfabe nasıl sıralanır?

İngilizce alfabenin sıralaması Türkçe ile neredeyse aynıdır. Tek fark İngilizce alfabede “ç, ğ, ş, ı, ö, ü” harflerinin bulunmaması ve “q, w, x” harflerinin bulunmasıdır. İngilizce alfabe şu şekilde sıralanır;
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

İngilizcede kaç harf var?

D harfi ile başlayan İngilizce güzel kelimelerden birkaçı anlamlarıyla beraber şunlardır;

İngilizce alfabede 5 tanesi sesli harf 21 tanesi sessiz harf olmak üzere toplam 26 harf bulunur.

İngilizce Alfabe ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video arasından İngilizce Dil Bilgisi konu başlığındaki videoları inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Lord Huron - The Night We Met Şarkı Sözleri Çeviri Lord Huron – The Night We Met Şarkı Sözleri Çeviri
Sting - Shape of My Heart Şarkı Sözleri Çeviri Sting – Shape of My Heart Şarkı Sözleri Çeviri