Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

İngilizce Film Tanıtımı Nasıl Yapılır?

Çoğu insan genellikle hoş vakit geçirebilmek için ya da bazılarına göre ise tamamen bir tutku olduğu için film izler. İki türlü de film izlemek, herkes için hayatın bir parçası haline gelmektedir. İzlenilen filmler aracılığıyla kişilerin ufku genişler ve herkes için birbirinden farklı dünyalara yeni kapılar açılmış olur. Peki bu konuşmaları İngilizce yapmak istersek, o zaman bir filmin tanıtımını nasıl yapabiliriz? Bu yazımızda film tanıtımının nasıl yapılacağına dair detayları hep birlikte inceleyeceğiz.

Film Tanıtımında Hangi Bilgilere Yer Verebilirsiniz?

Film tanıtımı yaparken bazen film hakkındaki kendi görüşlerimizi anlatırız. Eğer kendi görüşlerimizi bildirmemiz gerekmiyorsa yalnızca film hakkında temel bilgileri anlatmamız yeterli olabilmektedir. Film hakkında anlatabileceğimiz bazı temel bilgiler: Filmin çıkış tarihi, süresi, filmin türü, filmin yönetmeni, filmdeki ünlü oyuncular ve filmin kısa bir özeti şeklinde olabilir. Bu bilgileri dilerseniz kısa paragraflar şeklinde hazırlayabilirsiniz.

Filmler Hakkında Temel Kelimeler

Filmler hakkında genel bilgilerden bahsederken kullanabileceğimiz bazı temel kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeler hem daha detaylı bilgiler aktarmamıza hem de filmler hakkında bilgimiz olduğunu göstermeye katkı sağlamaktadır. Şimdi bahsettiğimiz temel kelimeleri aşağıdaki tablo üzerinden hep birlikte inceleyelim.

İngilizce KelimelerTürkçe AnlamlarıTelaffuzSes
EpisodeBölümEpisod
ActorAktörEktır
ActressAktrisEktires
CastFilmde rol alan kişilerKast
TrailerFragmanTıreylır
GenreTürJanrae
Bir film hakkında yazacağımız ve konuşacağımız içeriklerde ilk önce yukarıda belirtilen temel kelimeleri kullanarak genel bir bilgilendirme yapabiliriz. Örnek vermek gerekirse, dizilerden bahsederken “episode” kelimesi ile birlikte spesifik bir şekilde dizinin bölümlerine dikkat çekebiliriz. Film ve dizilerde oynayan oyunculardan, rol alan diğer kişilerden, ve tabii ki filmin türünden yine temel kelimeler yardımıyla bahsedebiliriz. Ayrıca fragmanlar hakkında bilgi aktarmak istenildiğinde de “trailer” kelimesinin kullanıldığını unutmamak gerekir.

İngilizce Film Türleri ve Türkçe Anlamları

Konu filmler olduğunda pek çok insanın izlemeyi sevdiği film türleri vardır. Kimileri bir aksiyon filmi izleyerek içindeki heyecanı artırırken kimileri bir komedi filmi izleyerek kahkahalara boğulur. Aşağıda yer alan film türlerini de film tanıtımı yapmak istediğinizde rahatlıkla kullanabileceksiniz.

İngilizce KelimelerTürkçe AnlamlarıTelaffuzSes
ActionAksiyonEkşın
Romantic ComedyRomantik KomediRomentik Komedi
ComedyKomediKomedi
AnimationAnimasyonEnimeyşın
CrimeSuçKıraym
DramaDramDırama
ExperimentalDeneyselEksperimentıl
FantasyFanteziFentasi
HistoricalTarihHistorikıl
ThrillerGerilimTırilla
Science-FictionBilim KurguSayns Fikşın
HorrorKorkuHarrır
RomanceRomantikRomens
WesternBatıVestern

Filmler Hakkında Konuşurken Kullanabileceğiniz Kalıplar

Bir önceki bölümde filmler hakkında konuşurken kullanabileceğimiz temel kelimelerden bahsetmiştik. Ancak sadece kelimeler değil, bazı cümle kalıplarının da film tanıtımı yaparken yaygın bir şekilde kullanılabileceğini belirtmek isteriz. Eğer siz de güzel bir film tanıtımı yapmak istiyorsanız, aşağıdaki örneklerden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

What kind of films do you like?Ne tür filmleri seversin?
Do you like horror films?Korku filmlerini sever misin?
I like action films.Aksiyon filmlerini severim.
I don’t like drama films.Drama filmlerini sevmem.
My favorite film is Spiderman.Favori filmim Spiderman.
The film was breathtaking.Film nefes kesiciydi.
How was the film?Film nasıldı?
Shrek is an animation film.Shrek bir animasyon filmidir.
My favorite character is Batman.Favori karakterim Batman.
Who is your favorite character in Avatar?Avatar’daki favori karakterin kim?
My favorite character is Princess Fiona.Benim favori karakterim Prenses Fiona.
I like romantic films.Romantik filmleri severim.

İngilizce Film Tanıtımı Yaparken Sıkça Sorulan Sorular

Karşımızdaki kişiye İngilizce en sevdiği filmi nasıl sorarız?

Karşınızdaki kişiye “İngilizce en sevdiğin film ne?” diye sormak için “What is your favorite movie?” cümlesini kullanabilirsiniz.

Filmlerdeki kadın ve erkek oyunculardan bahsederken aynı İngilizce kelime mi kullanılır?

İngilizcede kadın ve erkek oyunculardan bahsederken iki farklı kelime kullanılmaktadır. Erkek oyuncular için “Actor”, kadın oyuncular için ise “Actress” ifadeleri kullanılmalıdır. Eğer filmde yer alan ekipten bahsedilecekse direkt olarak “cast” ifadesi de kullanılabilir.

Bölüm anlamına gelen “Episode” kelimesi yalnızca filmler için mi kullanılır?

Episode kelimesi yaygın olarak dizilerin bölümlerini anlatırken kullanılmaktadır. Ancak filmlerin içindeki bazı kesitlere değinilmek istenirse “episode” kelimesi kullanılabilir. Ayrıca, filmlerdeki belirli bölümleri ifade ederken sahne ve kesit anlamına gelen “scene” kelimesi de kullanılmaktadır.

Korku ve gerilim filmleri, İngilizce de ayrı türler olarak mı söylenmelidir?

Film türlerinden bahsederken korku için “horror”, gerilim için “thriller” kelimeleri kullanılmaktadır. Türkçede korku ve gerilim filmlerini bazen tek bir kategoride inceleyebiliyorken İngilizcede iki türü birbirinden ayırarak farklı kelimelerle ifade etmemiz gerekmektedir.

İngilizce Film Tanıtımı Nasıl Yapılır? ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video arasından İngilizce Dil Bilgisi konu başlığındaki videoları inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Israel Kamakawiwo’ole – Over the Rainbow Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
Nicky Youre, dazy- Sunroof Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri