Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

İngilizce Had Better Konu Anlatımı ve Örnek Cümleler

İngilizcede öneride bulunurken ve tavsiye verirken genellikle “should” kelimesini kullanırız. Fiilden önce should ekleyerek cümleye öneri ve tavsiye anlamı katabiliriz. Peki, bu anlamları oluşturabilmek için sadece should mu kullanılır? Tabii ki hayır. İngilizce öğrenirken pek çok farklı yol olduğu gibi burada da sadece should değil, “had better” yapısını kullanarak da aynı anlamları oluşturabiliriz. Bu yazımızda “had better” kalıbının kullanıldığı yerleri ve önemli püf noktalarını örnekler üzerinden detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Olumlu Cümlelerde “had better”

“Had better” kalıbı kullanılarak olumlu cümleler oluşturulabilmektedir. Cümleye tavsiye ve öneri anlamı katan “had better”, should’dan farklı olarak genellikle cümleye “bu tavsiyeye uymazsan, sonucu kötü olabilir” anlamını da ekler. Başka bir deyişle daha güçlü bir tavsiye anlamı katar. Olumlu cümle oluşturabilmek için Özne + had better + fiil formülü kullanılmaktadır.

Örneğin: You had better work harder, or you will fail. (Daha çok çalışsan iyi olur, yoksa sınıfta kalacaksın.)

Yukarıdaki örnekte de görülebileceği üzere, kişinin ders çalışmasının sınıfı geçebilmesi için oldukça önemli olduğu anlam yönüyle güçlü bir tavsiye üzerinden “had better” kalıbı kullanılarak anlatılmaktadır.

Bu doğrultuda olumlu cümlelerde “had better” kullanımı ile ilgili iki önemli anlamı taşıdığından bahsetmemiz gerekmektedir.

“Had Better” kalıbı bir işin yapılmasının iyi olacağını uyarı ya da öneri olarak belirtmek için kullanılır.

Örnek: You had better not drink wine if you are to drive. (Araba kullanacaksan şarap içmesen iyi olur.)

You had better not lie to me! (Bana yalan söylemesen iyi edersin!)

Yapılmadığı takdirde olumsuzluk yaratacak durumları ifade ederken kullanılır.

Örnek: He’d better get here soon or he’ll miss the celebration. (Bir an önce buraya gelse iyi olur yoksa kutlamayı kaçıracak.)

You’d better not sleep late. You have an exam in the morning. (Geç yatmasan iyi olur. Sabah sınavın var.)

We had better hurry, or we will miss the last bus home. (Acele etsek iyi olur, yoksa eve giden son otobüsü kaçıracağız.)

“Had Better” Olumlu Cümle Örnekleri

Olumlu cümle yapısında “had better” kalıbının kullanımıyla ilgili detaylı bilgileri paylaştıktan sonra, şimdi öğrendiklerimizi pekiştirebilmek için sizlere hazırladığımız örnekleri hep birlikte inceleyelim.

You had better speak with your teacher. (Öğretmeninle konuşsan iyi olur.)
We had better leave here tomorrow. (Yarın buradan ayrılsak iyi olur.)
You had better get a taxi or you will miss the flight. (Bir taksi çağırsan iyi olur, yoksa uçağı kaçıracaksın.)
You‘d better wear a coat. It’s cold outside. (Ceket giysen iyi olur. Dışarısı soğuk.)
We had better stop at the next gas station or we will run out of gas. (Bir sonraki benzinlikte dursak iyi olur, yoksa benzimiz bitecek.)

Olumsuz Cümlelerde “had better”

Sadece olumlu cümle yapısında değil, aynı zamanda “had better” kalıbı kullanılarak olumsuz cümleler de kurulabilmektedir. İngilizcede pek çok olumsuz yapıda olduğu gibi “had better” yapısını da olumsuz hale getirebilmek için yanına “not” getirilmelidir. “Had better not” ile oluşturulan olumsuz cümlelerde genellikle bir eylemin yapılamamasının ya da bir durumun meydana gelmemesinin iyi olacağı anlamı bulunmaktadır. Olumsuz cümle oluşturabilmek için Özne + had better not + fiil formülü kullanılmaktadır.

Örneğin: I had better not go to work. (İşe gitmesem iyi olur.)

Yukarıdaki örnekten çıkarılabilecek anlam kişinin işe gitmemesinin onun için daha iyi olacağı yönündedir. Olumlu cümlelerdekine benzer şekilde olumsuz cümlelerde de eylemin yapılmasının değil yapılmamasının önemi güçlü bir tavsiye ile vurgulanmaktadır.

“Had Better” Olumsuz Cümle Örnekleri

“Had better” kullanımının “not” ile birleşerek olumsuz cümle oluşturmak için kullanıldığından detaylı bir şekilde bahsettikten sonra aşağıdaki birkaç örnek üzerinden konunun pekiştirilmesini istiyoruz.

She had better not trouble you. (Seni üzmese iyi olur.)
You had better not cry. (Ağlamasan iyi olur.)
My sister had better not eat any more cake. (Kız kardeşim daha fazla kek yemese iyi olur.)
I’d better not drink any more coffee. (Daha fazla kahve içmesem iyi olacak.)
You had better not swim in cold weather. (Soğuk havada yüzmesen iyi olur.)

Soru Cümlelerinde “had better”

Olumlu ve olumsuz cümle yapılarında “had better” kullanımını detaylıca inceledikten sonra soru sorarken cümle yapısının nasıl olması gerektiğini inceleyebiliriz. Soru cümlesi oluştururken de aslında olumlu ve olumsuz soru cümlesi olarak ikiye ayırabiliriz. Bu bölümde ilk olarak olumlu soru cümlesinin nasıl oluşturulduğunu inceleyeceğiz. Olumlu soru cümlesinde “had better” kullanımı, cümleye “danışmak, fikir almak” anlamı katmaktadır. Aynı zamanda genellikle bir eylemi gerçekleştirmeden önce karşımızdaki kişiye soru sorarak teyit almamıza yardımcı olmaktadır. Soru cümlesi oluştururken Had + Özne + Better + Fiil formülü kullanılır. Şimdi bir örnek üzerinden detaylıca inceleyelim.

Örneğin: Had you better sleep before going to your friend? (Arkadaşına gitmeden önce uyusan iyi olur mu?)

Yukarıdaki örnekten de anlaşılabileceği üzere karşıdaki kişiye arkadaşına gitmeden önce uyumasının daha iyi olacağı bildirilmektedir. Soru cümlelerinde sadece tavsiye verme anlamı değil, aynı zamanda fikir alma ve danışma anlamları da çıkabilmektedir.

“Had Better” Olumlu Soru Cümle Örnekleri

Olumlu soru cümleleri hakkında detaylı bilgileri verdikten sonra bu bölümde örnekler üzerinden pekiştirmek faydalı olacaktır. Yukarıda belirtildiği üzere, örnekleri incelerken tavsiye vermek ve danışma anlamlarına daha fazla odaklanmak konuyu tam anlamıyla pekiştirmeye yardımcı olacaktır.

Had you better sleep before go to the your friend? (Arkadaşına gitmeden önce uyusan iyi olur mu?)
Had we better read the book before sleep? (Uyumadan önce kitap okusak iyi olur mu?)
Had we better let him know? (Ona haber versek iyi olur mu?)
Had I better give gift him before go? (Gitmeden önce ona hediye versem olur mu?)
Had she better study before the exam? (Sınavdan önce çalışsa iyi olur mu?)

Olumsuz Soru Cümlelerinde “had better”

“Had better” kullanarak soru cümlesi oluştururken hem olumlu hem de olumsuz anlam ortaya çıktığından bahsedilebilmektedir. Olumlu soru cümlelerini anlattıktan sonra bu bölümde olumsuz soru cümlelerini anlatacağız. Olumsuz soru cümlesi oluşturulduğunda cümleye Türkçe çevirisinde direkt olarak “olmaz mı” eklenmektedir. Bu doğrultuda aslında soru cümlelerinde genel olarak bir danışma anlamı olduğunu söyleyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise olumsuz soru cümlesi oluştururken ortaya çıkan anlamın her zaman olumsuz olmayacağıdır. Olumsuz soru cümlesi oluşturabilmek için Had not + özne + better + fiil formülü kullanılmaktadır. Şimdi bir örnek üzerinden hep birlikte inceleyelim.
Örneğin: Had not you better study? (Ders çalışsan iyi olmaz mı?)
Yukarıdaki örnekte direkt olarak görülebileceği üzere had ile birlikte kullanılan “not” eki aslında Türkçeye “olmaz mı” şeklinde çevrilmektedir. Burada karşıya direkt olarak tavsiye verilmektedir. Ancak tavsiye verirken aynı zamanda karşı tarafın da fikri alınmaktadır.

“Had Better” Olumsuz Soru Cümle Örnekleri

Her bölümde örneklendirdiğimiz gibi olumsuz soru cümlelerini de örnekler üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebiliriz. Ayrıca yukarıda belirtildiği üzere örnekleri incelerken anlamın olumsuz olmadığına da dikkat etmek gerekmektedir. İngilizcede genel olarak uygulanabilen kısaltmalar doğrultusunda olumsuz soru cümlelerinde de “had not” yazılabileceği gibi kısa bir şekilde “hadn’t” olarak da kullanılabilmektedir.
Hadn’t they better play football? (Futbol oynasalar iyi olmaz mı?)
Hadn’t we better study English? (İngilizce çalışsak iyi olmaz mı?)
Hadn’t you better ask him first? (Önce ona sorsan iyi olmaz mı ?)
Hadn’t you better switch your computer off? (Bilgisayarını kapatsan iyi olmaz mı?)

Konuşma Dilinde “had better”

“Had better” kullanımında sadece yazı yazarken değil aynı zamanda konuşurken de sıkça kullanıldığı unutulmamalıdır. İngilizcede genellikle konuşma dilinde pekçok kullanım kısaltılarak söylenebilir. Bu nedenle had better kalıbı da konuşma dilinde kısaltılarak kullanılmaktadır. Uzun uzun söylemek yerine cümleye sadece “better” eklemek de konuşma dilinde aynı anlamı vermektedir. Birkaç örnek üzerinden inceleyerek konuyu pekiştirelim.

You better go tomorrow. (Yarın gitsen iyi olur.)
I better be calm now. (Şuan sakin olsam iyi olur.)
You better be quite. (Sessiz olsan iyi olur.)
We better study now. (Şimdi çalışsak iyi olur.)
He better go out. (Dışarı çıksa iyi olur)

İngilizce Had Better Konu Anlatımı ve Örnek Cümleler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Had better hangi durumlarda kullanılır?

Had better kalıbı kullanıldığında cümleye güçlü bir tavsiye anlamı katmaktadır. Aynı zamanda, bir işin yapılmasının iyi olacağını uyarı ya da öneri olarak belirtmek için ve yapılmadığı takdirde olumsuzluk yaratacak durumları ifade ederken kullanılır.

Had better kullanımının kısa şekli var mıdır?

Had better kalıbının kısa şekilde yazılışı olumlu cümlelerde direkt olarak özeyne birleşerek ‘d şeklinde kısaltılmaktadır. Olumsuz cümlelerde ise hadn’t şeklindedir.

Had better kullanarak soru sorarken anlam değişir mi?

Soru cümlesi oluştururken had better kullanıldığı zaman cümlenin anlamında soru sorulan kişiye danışma, teyit alma gibi anlamlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat her şekilde tavsiye verme anlamı oluşmaktadır.

Had better ile olumsuz soru oluştururken cümlenin anlamı olumsuz mu olmaktadır?

Had better ile oluşturulan olumsuz soru cümlelerinde anlam her zaman olumsuz olmak zorunda değildir. Genel olarak olumlu anlam da ortaya çıkmaktadır.

İngilizce Had Better Konu Anlatımı ve Örnek Cümleler ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video arasından İngilizce Dil Bilgisi konu başlığındaki videoları inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Warhaus – Love’s A Stranger Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
Alex Turner – Stuck on a Puzzle Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri