Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

İngilizce Kelime Ezberlemenin 10 Yolu

İngilizce kelime ezberleme teknikleri nelerdir? Kolay İngilizce kelime ezberleme metodları nelerdir? Bu ve benzeri sorular İngilizce öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. İngilizce kelime ezberleme yollarını öğrenmek isteyenler için bir kılavuz hazırladık.
Bir dilde iletişim kurabilmek için cümle yapılarının yanı sıra kelime bilmek gereklidir. Kelimelerin anlamlarını bilmeden cümleleri anlamak mümkün değildir ve yeterli kelime bilmeden etkili iletişim kurmak zordur. Daha kolay ve kalıcı şekilde İngilizce kelime ezberlemek için kullanabileceğiniz yöntemleri aşağıda sizler için derledik.

Bol Bol Okuyun

İster anadiliniz olsun ister yabancı dil, kelime haznenizi geliştirmenin en iyi yolu okumaktır. İlginizi çeken herhangi bir konuda kitap veya makale okumak daha kalıcı şekilde kelime öğrenmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çizgi roman ve dergiler gibi ilgi çekici ve eğlendirici yazılar sizi sıkılmadan kelime öğrenmeye teşvik edecektir. Okuduğunuz cümlenin gidişatından kelimelerin birçoğunun anlamını tahmin edebileceğiniz gibi, sözlükten baktığınızda da o kelimenin cümledeki anlamı üzerine düşünmüş olacağınız için aklınızda daha çok yer edecektir. Okuyarak kelime öğrenmek, kelimelerin cümle içinde nasıl kullanıldığını da öğrenmenizi sağlayacaktır.

Kelime Seçin

Kelime dağarcığını edinmek istediğiniz bir konuyla ilgili kelimeleri seçin ve anlamlarını ezberlemeye başlayın. Kelimeler belli bir konuyla ve birbirleriyle alakalı olduğu zaman anlamlarını hatırlamanız kolaylaşacaktır. Burada önemli olan nokta ezberleyeceğiniz kelimeleri önceden seçerek liste oluşturmaktır. Ezberleyeceğiniz kelimelere karar vermeniz hem sizin için gerekli kelimeleri öğrenmenizi sağlayacak hem de seçen kişi siz olduğunuz için kelimeleri hatırlamanızda yardımcı olacaktır. Örneğin yemek yapmakla ilgili öğrenmek istediğiniz kelimeleri bir liste haline getirin ve ezberlemeye başlayın.

Not Tutun ve Gözünüzün Önünde Olacak Bir Yere İliştirin

Anlamını bilmediğiniz kelimelerle karşılaştığınızda küçük kağıtlara notlar alarak çalışma masanız veya panonuz gibi sıklıkla gözünüzün önüne gelecek yerlere iliştirin. Bu sayede o kelimeler ve anlamları zihninizde yer edinecektir. Eğer not yapıştırmak istemiyorsanız yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir not defterine kelimeleri not alıp bu deftere boş vakitlerinizde göz atarak kelimeleri öğrenebilirsiniz. Kelimeleri günlük yaşamda sıklıkla görmeniz çok çaba sarf etmeden kelime ezberlemenizi sağlayacaktır.

Öğrendiğiniz Kelimeyi Kafanızda Canlandırın

Daha kolay kelime ezberlemek için kelimeleri, anlamıyla alakalı bir anıyla veya durumla bağdaştırın. Bu sayede kelimeler kolaylıkla aklınıza gelecektir. Örneğin “sour” (ekşi) kelimesinin anlamını öğrenmek istiyorsanız bu kelimeyi öğrenirken kafanızda limonu canlandırın. Limon ekşi olduğu için kelimenin anlamı hemen aklınızda belirecektir. Diğer bir örnek olarak “break” (kırmak) kelimesini bir eşya kırdığınız herhangi bir anıyla bağdaştırarak kelimenin anlamını daha iyi aklınıza kazıyabilirsiniz.

Cümle İçinde Kullanın

Yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanmak hem kelimelerin aklınızda yer etmesini sağlayacak hem de o kelimenin cümle içinde nasıl kullanıldığını da kavramanızı sağlayacaktır. Yeni öğrendiğiniz kelimelerle cümle kurarken beyniniz öğrenme sürecinde aktif olarak eyleme geçtiği için kelimeleri hızla öğreneceksinizdir. Akılda kalıcı cümleler kurarsanız kelimelerin anlamlarını daha sonra cümleleri göz önüne getirerek de hatırlayabilirsiniz. Cümle kurmak siz farkında olmadan konuşma becerinizi geliştirmeye de yardımcı olacaktır.

Yardımcı Kelimeler Kullanın

Kelime ezberi yaparken kelimeleri tek başına ezberlemeye çalışmak yerine eş anlamlı veya anlamca birbirine yakın kelimeleri birlikte gruplayarak ezberlemek, öğrenme sürecine çok büyük katkıda bulunacaktır. Hem kelime haznenizi daha fazla genişletirsiniz hem de kelimeleri birbiriyle bağdaştıracağınız için anlamlarını hatırlamanız kolaylaşır. Örneğin “kind” (nazik) ve “polite” (kibar) kelimelerini birlikte öğrenmek daha hızlı ve kolay olacaktır.
Aynı şekilde kelimeleri zıt anlamlarıyla birlikte öğrenmek de kelime ezberleme hızınıza ve kelime dağarcığınıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Örnek olarak “quiet” (sessiz) ve “loud” (yüksek sesli) kelimelerinin birlikte öğrenilmesi tek başlarına öğrenmekten daha kolay olacaktır.

Yabancı Dizi ve Filmler Seyredin

Bir dile ne kadar çok maruz kalırsanız o kadar hızlı öğrenirsiniz. Aynı şey kelime ezberi için de geçerlidir. Kâğıt üzerinden kelime öğrenmeye çalışmak yerine, günlük hayatınıza İngilizce filmleri, dizileri ve şarkıları dahil ederek kulak aşinalığı geliştirebilir ve her gün yeni kelimeler öğrenebilirsiniz. İlginizi çeken diziler ve filmler izlemeniz sıkılmadan kelime öğrenmenize yardımcı olacaktır. Dikkatinizi çeken, bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakıp not alarak kelime dağarcığınızı hızla genişletebilirsiniz. Kelimeler karşınıza tekrar tekrar çıktıkça aklınızda yer edecektir.

Sevdiğiniz Şarkıları Ezberleyin

İngilizce şarkıların çevirilerine ve şarkıda geçen kelimelerin anlamlarına bakarak birçok yeni kelime öğrenebilirsiniz. Şarkıları söylerken veya dinlerken kelimelerin anlamları aklınıza gelecektir. İngilizce şarkı dinlemek ve söylemek telaffuzunuzu da geliştirecektir.

İngilizce Oyun Oynayın

İngilizce oyunlar oynamak, yeni kelimeler öğrenme isteğinizi arttıracağı için zorunluluk olduğunu düşünmeden kolaylıkla kelime ezberlemenize yardımcı olacaktır. Belirli harflerle kelimeler bulma, sözcük türetme vb. kelime oyunları gibi tek başına veya arkadaş gruplarıyla oynanan oyunların yanı sıra İngilizce bilgisayar oyunları da hızla yeni kelimeler öğrenmenizi sağlayabilir. Oyunlar ilginizi çekeceği için kelimeler kolayca aklınızda kalacaktır.

İngilizce Sözlük Okuyun

İngilizce sözlüklerde kelimelerin anlamlarını detaylı açıklamalarla bulabilirsiniz. Bu sayede kelimenin anlamını daha iyi kavrayacaksınız ve aklınızda daha derin bir yer edinecektir. Aynı zamanda sözlük okurken bir kelimenin tüm anlamlarını görme fırsatınız olur. Böylece kelimenin hangi durumlar için kullanılabileceğini daha geniş biçimde öğrenerek daha sonra kafa karışıklığı yaşamanın önüne geçmiş olursunuz.
Sözlükten, seçtiğiniz kelimelerin tüm anlamlarına bakarak kelimeleri iyice kavrayabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz kelimeleri işaretleyip daha sonra tekrar bakarsanız ezberinizi pekiştirip kalıcı öğrenme gerçekleştirebilirsiniz.

İngilizce Kelime Ezberleme Yolları ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizce kelime nasıl öğrenilir?
İngilizce kelime öğrenmek için not tutma, okuma, cümle kurma, bağdaştırma ve şarkı dinleme gibi birçok farklı teknik kullanılabilir.

İngilizce kelime en kolay nasıl ezberlenir?
İngilizce kelimeler ezberlemenin en kolay ve etkili yolları İngilizce yazılar okumak ve kelimeleri cümle içinde kullanmaktır.

İngilizce kelimeleri ezberlemek için ne yapmalıyız?
İngilizce kelimeleri ezberlemek için ilginizi çeken İngilizce yazılar okumak, kelimeleri cümle içinde kullanmak, İngilizce şarkı dinlemek veya dizi/film izlemek gibi çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz.

İngilizce bir günde kaç kelime ezberlenir?
Kelimelerin unutulmasını engellemek için bir günde 20-25 civarı kelime ezberlemek ve bunları belirli aralıklarla tekrar etmek kelime ezberinden alınan verimi arttıracaktır.

İngilizce Kelime Ezberlemenin 10 Yolu ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Blackbear – Idfc Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
Billie Eilish – Bad Guy Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri