Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

İngilizce Makale (Essay) Nasıl Yazılır? Essay Kalıpları Nelerdir?

İngilizce makale, başka bir deyişle İngilizce essay yazmak İngilizce öğrenmeye başlayan insanlar için kafa karıştırıcı ya da zor gelebilir. Bu nedenle sizler için İngilizce makale yazmanın püf noktalarını ve İngilizce essay yazımını anlatan bu içeriği hazırladık.

Essay Nedir?

Essay İngilizce bir kelimedir. Essay kelimesi Türkçe’ye makale olarak çevrilir. Essay yani makale konuları politika, tarih, sanat, sağlık gibi birçok konudan oluşabilir. İngilizce seviyesini test eden TOEFL, TOEFL ITP ve IELTS gibi sınavların makale yazma bölümleri de olduğu için bir İngilizce öğrencisinin makale yazmayı öğrenmesi onun yararına olacaktır.

İngilizce Essay Yazmaya Giriş

İngilizce essay yani İngilizce makalelerin yapısal olarak içermesi gereken bazı bölümler vardır. Bu bölümler giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir. Bu bölümler yazılırken kullanılması gereken kalıpları kullanmak ve resmi bir üslup kullanmak çok önemlidir. Öncelikle düzgün bir makalede uygulanması gereken yapıyı inceleyelim.

İngilizce Essay Yapısı Nasıldır?

Essay konusu fark etmeksizin makalelerin takip ettikleri bir yapı vardır. Bu yapı temelde üç bileşenden oluşur: giriş, gelişme ve sonuç. Giriş paragrafında tez cümlesi (thesis statement) bulunmak zorundadır. Tez cümlesi maksimum üç cümle olmak zorundadır. Tez cümlesi makalenizin savunduğu ya da açıkladığı konuyu özetlemeli ve makalede konuyu nasıl açıklayacağınızı veya savunacağınızı anlatmalıdır. Tez cümlesinin nasıl yazılacağını anlamak için aşağıdaki örnek tez cümlesini inceleyiniz.

This essay examines various reasons for androids’ possible achievement of “humanness.” Therefore, this study starts with an explanation of fundamentals of the world depicted in Detroit: Become Human and explains how the video game format helps the audience understand “the android experience,” continues with a reflection of what differentiates humans as a species from the rest of the animals, then concludes by an examination of how androids fit or do not fit to the criteria of being human.

Bu makale androidlerin olası “insanlık” başarımının çeşitli sebeplerini inceler. Bu nedenle, bu çalışma Detroit: Become Human oyununun dünyasındaki temelleri açıklayarak başlar ve video oyunu formatının oyunculara “android deneyimini” anlamalarına nasıl yardımcı olduğunu anlatır, insanları diğer hayvanlardan ayıran özellikleri anlatarak devam eder ve androidlerin nasıl insan olma kriterine uymadığını açıklayarak sonlanır.

Giriş bölümden sonra gelişme bölümü gelir. Bu bölüm makalenizin uzunluğuna göre değişebilen bir bölüm olsa da genellikle bir, üç ya da beş paragraftan oluşur. Gelişme bölümünde konudan konuya atlamamaya özen gösterilmelidir, konular birbiri ile uyumlu olup okuma akışını bölmeden, neredeyse birbiri ile iç içe olacak şekilde konu değiştirilmelidir. Sonuç bölümünde ise essay yani makale içerisinde açıkladığınız, savunduğunuz ve anlattığınız konuları kısaca ve detaylı bir şekilde özetlemeniz gerekmektedir.

İngilizce Essay Taslağı Nasıl Hazırlanır?

İngilizce essay yazmadan önce taslak oluşturmak hem yazma sürecini kolaylaştıracaktır hem de yazacağınız makalenin konuları arasındaki anlam düzenini oturtmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenlerden dolayı İngilizce essay yazmadan önce taslak oluşturmak mutlaka yapılması gereken bir şeydir.

Essay taslağı oluşturmak için giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin de taslakları oluşturulmalıdır. Oluşturacağınız taslak yalnızca bütün makalenin ana hatlarından oluşmalıdır. Önemli noktalar, önemli alıntılar ve paragraflar ya da konuları birbirine bağlayacak geçiş cümleleri taslağa dahil edilmelidir.

İngilizce Essay Örneği

Aşağıda sizler için kısa bir İngilizce essay yani makale örneği derledik. Örnek olarak göstermek adına yazıldığı için bu essay normal makalelerden daha kısadır.

In science fiction, the term “Android” means a robot that has a human-like appearance. Androids by creation are essentially machinery that developed as a result of technological progress. Just like the rest of the technology, they are created by humans to achieve a simpler and easier life. This essay examines various reasons for androids’ possible achievement of “humanness” in the video game: Detroit: Become Human
(Bilimkurguda “Android” terimi dış görünüş olarak insana benzeyen robot anlamına gelmektedir. Androidler yaratılış olarak teknolojik gelişimin sonucunda geliştirilmiş makinelerdir. Teknolojinin geri kalanı gibi onlar da insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yaratılmışlardır. Bu makale Detroit: Become Human video oyunundaki androidlerin olası “insanlık” başarımının çeşitli sebeplerini incelemektedir.)
Being conscious, and aware of one’s identity is one of the primary distinctions between humans and animals. Humans act by thinking and deciding on their actions with their free will, while animals only act out of instinct. Free will, consciousness, and forming identity are the main driving forces in the android revolution.
(Bilinçli olmak ve kişinin kendi benliğinin farkında olması insanlarla hayvanlar arasındaki temel farklardan biridir. İnsanlar düşünerek ve davranışlarına karar vererek hareket ederken hayvanlar içgüdü ile hareket ederler. Özgür irade, bilinç ve kişilik oluşumu android devriminin ana sebeplerindendir.)
In conclusion, this study shows that Detroit: Become Human not only gives its audience a chance to imagine the world with androids, but it also provides the necessary tools and platform to “become” an android.
(Sonuç olarak bu çalışma Detroit: Become Human oyuncularına androidlere bir dünya hayal etme şansı vermenin yanı sıra android “olmak” için gerekli araçları ve platformu da sağlamaktadır.)

Essay Türleri Nelerdir?

Konuya göre ve konunun makale içinde tartışılma şekline göre essay türleri farklı dallara ayrılır. Bu türlerden bazıları: Descriptive Essay, Avantaj Dezavantaj Essay ve For and Against Essay’dir. Aşağıda sizler için bu essay türlerinin açıklamalarını hazırladık.

İngilizce Descriptive Essay Nedir?

Descriptive kelimesi İngilizceden Türkçeye betimleyici olarak çevrilir. Adından da anlaşılabileceği üzere Descriptive essay türü bir kişiyi, bir olayı, bir nesneyi, bir mekanın betimlenmesinde kullanılır. Kısacası Descriptive essay türü spesifik bir konunun detaylıca betimlenmesini kapsar. Ancak bir makalenin amacı hiçbir zaman betimle yapmak değildir, betimlemeyi kullanarak daha derin bir anlatım yakalamaktır.

İngilizce Avantaj Dezavantaj Essay Nasıl Yazılır?

İsminden de belli olduğu gibi Avantaj Dezavantaj makaleleri spesifik bir konunun avantajlarına ve dezavantajlarına odaklanarak bunları karşılaştırır. Avantaj Dezavantaj makalesi yazılırken bir paragrafta avantajlara, başka bir paragrafta dezavantajlara odaklanılması ve üçüncü bir paragrafta yapılan çıkarımların sentezlenmesi makalenin düzeni için hem yararlı hem de önemlidir.

For and Against Essay Nedir?

For and Against Essay türü, Avantaj Dezavantaj makale türüne oldukça benzemektedir. Bu essay türünde belirlenen konunun pozitif ve negatif taraflarına objektif bir şekilde yaklaşılması gerekmektedir. Avantaj Dezavantaj essay türünde de olduğu gibi tartışılan konunun pozitif ve negatif tarafları farklı paragraflara ayrılarak çıkarımların sonrasında sentezlenmesi makale düzenini korumanıza yardımcı olacaktır.

Essay Yazımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

İngilizce essay nasıl yazılır?

İngilizce essay yazmak sanıldığı kadar zor bir beceri değildir. Yalnızca yazarken makale düzenine ve kurallarına uymanız yeterlidir.

Essay yazarken kısaltma kullanılır mı?

Essay yazarken kısaltma kullanmanız önerilmez, kısaltmalar makalenin resmi tonunu bozacaktır. Ancak kısaltma kullanmak zorundaysanız öncelikle kısaltacağınız kelimenin uzun halini kullanarak kelimenin kendisinden sonra parantezler içinde kısaltmasını yazmanız gerekmektedir. Bu kurala uyduktan sonra makalenin geri kalanında o kelimenin kısaltmasını kullanabilirsiniz.

Essay de başlık olur mu?

Essay yazarken başlık atmanız essay düzeni için oldukça önemlidir.

Essay yazarken nasıl bir anlatım kullanılır?

İngilizce Essay yazarken resmi ve akademik bir dil kullanmak oldukça önemlidir. Bu yüzden “isn’t, can’t” gibi kısaltmaların kullanılması hoş karşılanmaz.

İngilizce Makale (Essay) Nasıl Yazılır? Essay Kalıpları Nelerdir? konusu ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

İngilizce Pişmanlık (Wish Clause) Konu Anlatımı İngilizce Pişmanlık (Wish Clause) Konu Anlatımı
İngilizce Biyografi Nasıl Yazılır? İngilizce Biyografi Nasıl Yazılır?