Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

Possessive Pronouns – İyelik Zamiri İngilizce Konu Anlatımı

“İngilizce iyelik zamirleri nelerdir? İngilizce iyelik zamirleri nerede kullanılır?” öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. İngilizce iyelik zamirleri, Türkçe iyelik zamirlerinde olduğu gibi isim gruplarının yerine kullanılan sözcüklerdir ve bahsi geçen nesnenin kime ait olduğunu belirtir. Bu içeriğimizde possessive pronouns, yani iyelik zamirlerini, siz değerli okuyucularımız için anlattık.

Possessive Pronouns – İngilizce İyelik Zamirleri Nedir?

İngilizce iyelik zamirleri, cümlede hem özne (subject) hem de nesne (object) konumunda bulunur, isim gruplarının yerine kullanılan ve bir şeyin kime ait olduğunu belirtirler. Örneklendirmek gerekirse, İngilizce iyelik zamirleri, Türkçe iyelik zamirlerinde kullandığımız benimki (mine), seninki (yours), onunki (his/hers), bizimki (ours), sizinki (yours), onlarınki (theirs)’dir.

Buradaki en önemli konulardan biri, isim gruplarının yerine kullanıldığı için ve nesne cümlede önceden belirtildiği için İngilizce iyelik sıfatlarında olduğu gibi İngilizce iyelik zamirlerinden sonra isim gelmez. Dolayısıyla, İngilizce iyelik zamirlerinin (Possessive Pronouns) cümle içerisinde kullanımı İngilizce iyelik sıfatlarından (Possessive adjectives) farklıdır.

Not:

İngilizcede sahiplik belirten şeyler için kesme işareti ile birlikte s (‘s) kullanılır. Ancak İngilizce iyelik zamirleri zaten sahiplik belirttiği için kesme işareti ile birlikte s (‘s) kullanılmaz.

Yanlış Kullanım: The woman’s house needs new furniture. They all seem very old and jadish. Your’s is new and well. Maybe you can give her your’s.
Doğru Kullanım: The woman’s house needs new furniture. They all seem very old and jadish. Yours is new and well. Maybe you can give her yours.
(Kadının evinin yeni mobilyaya ihtiyacı var. Onların hepsi eski ve yıpranmış. Seninkiler yeni ve iyi durumda. Belki ona seninkileri verebilirsin.)

Hangi özneler için hangi İngilizce İyelik Zamirlerinin kullanıldığını bir tablo ile birlikte inceleyelim:

Özne Zamirleri (Subject Pronouns)İyelik Zamirleri (Possessive Pronouns)
I (Ben)Mine (Benimki)
You (Sen)Yours (Seninki)
He (Erkek bireyler için kullanılan O)His (Erkek bireyler için kullanılan Onunki)
She (Kadın bireyler için kullanılan O)Hers (Kadın bireyler için kullanılan Onunki)
It (Cansız varlıklar için kullanılan O)-
We (Biz)Ours (Bizimki)
You (Siz)Yours (Sizinki)
They (Onlar)Theirs (Onlarınki)
Not: Bir nesneye ait bir nesne olamayacağından İngilizcedeki “it” (Cansız varlıklar için kullanılan üçüncü tekil kişi) kullanımı yaygın değildir.

Possessive Pronouns – İyelik Zamiri İngilizce Konu Anlatımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizcede iyelik zamiri nedir?

İngilizcede İyelik Zamiri Possessive Pronoun olarak adlandırılır ve sahiplik belirtmek için kullanılan kelimelerdir. İngilizce İyelik Zamirleri, Türkçede kullandığımız benimki (mine), seninki (yours), onunki (his/hers), bizimki (ours), sizinki (yours), onlarınki (theirs)’dir.

Possessive Personal Pronouns ne demek?

Possessive personal pronouns, şahıs iyelik zamirleri demektir. İngilizcedeki şahış zamirleri şunlardır: Mine (Benimki), Yours (Seninki), His (Erkek bireyler için kullanılan Onunki), Hers (Kadın bireyler için kullanılan Onunki), Ours (Bizimki), Yours (Sizinki), Theirs (Onlarınki).

İngilizce iyelik zamirleri nerede kullanılır?

İngilizcede İyelik Zamirleri aitlik belirtmek istediğimizde ardından isim gelmeden, cümlede özne (subject) ya da nesne (object) olarak isim gruplarının yerine kullanılır.

Possessive pronouns hangileri?

Possessive Pronouns, Türkçedeki iyelik zamirleri olan benimki (mine), seninki (yours), onunki (his/hers), bizimki (ours), sizinki (yours), onlarınki (theirs)’dir.

Possessive Pronouns – İyelik Zamiri İngilizce Konu Anlatımı ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video arasından İngilizce Dil Bilgisi konu başlığındaki videoları inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Alex Turner – Stuck on a Puzzle Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
breathe. – Home Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri