Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce
Popüler Günlük İngilizce
Popüler İngilizce Gramer
Popüler İngilizce Şarkılar
Popüler Paylaşımlar
Generic selectors
Exact matches only
Ara
Search in content
Post Type Selectors
Lütfen Dil Seçin
English
Türkçe
Português
عربي
日本
Tiếng Việt
한국어
Popüler Paylaşımlar
Hepsi
Günlük İngilizce
İngilizce Gramer
İngilizce Şarkılar
Kurumsal İngilizce

Yurt Dışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler

Yurt dışında başka bir ülkede yaşamak ve çalışmak istiyor musunuz? Fakat “Yurt dışında çalışma şartlarını bilmiyorum” diyorsanız bu yazı size birçok açıdan faydalı olacaktır. Bu içeriğimizde sizlere yurt dışında çalışmak için yapmanız gereken maddeleri hazırladık.

Ülkeleri Araştır ve Seç!

Kariyeriniz için gitmek istediğiniz ülkelerin hayat şartlarını, kültürlerini, çalışma koşullarını ve gelir rahatlığını bilmek iyi olacaktır. Gideceğiniz ülkede iş ve yaşam imkanlarının iyi olması avantaj olacaktır. Gitmek istediğiniz ülkelerin iklim koşullarının size uygun olması ve sağlık koşullarının da iyi olmasına dikkat edin. Yurt dışındaki ülkeyi seçerken bir diğer önemli unsur ise bulunacağınız ülkenin dili olacaktır. Genellikle şirketlerdeki önemli diller arasında İngilizce yer almaktadır. İngilizcenizin geliştirilmiş bir düzeyde olması size avantaj sağlayacaktır.

Seçtiğiniz Ülkenin Elçiliği ile Temasa Geçin

Her ülkenin şartları ve talepleri farklıdır. Gitmek istediğiniz ülkenin elçilikleri tarafından başvurunuzun onaylanması büyük bir önem taşımaktadır. Ülkeye giriş çıkış yapabilmek için ve orada yaşayıp çalışabilmek için neler gerektiğini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Ülkenin istediği gereklilikleri bilmek ve sizin de bu gereklilikleri sağlayabileceğinizi öğrenmek için gitmek istediğiniz ülkelerin elçilikleri ile temasa geçmek faydalı olacaktır.

Vize ve Pasaport Başvurusu

Pasaport diğer ülkelere, kendi ülkenizin vatandaşı olduğunuzu göstermektir. Türkiye’de bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) olarak 5 adet pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bir vize başvurusunda kişi başvurusunu kendisi yapmalıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Pasaportunuz eski ise yenilemeniz gerekmektedir. Vize mülakat sırasında, sorulara doğru yanıtlar vermek gerekmektedir. Vize başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız.

Sağlık Sigortası

Çalışmak için veya seyahat etmek amacıyla gittiğiniz herhangi bir ülkede hastalanabilir, kaza geçirebilir veya tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Tedavi masrafları, gitmiş olduğunuz ülkenin sağlık hizmetleri standartlarına göre değişebilir. Başınıza gelebilecek herhangi bir durum için yurt dışı sağlık sigortası size yardımcı olacaktır. Sağlık sigortası, elçilik tarafından vize başvurusunda talep edilmektedir. Sigorta şirketleriyle yapılabildiği gibi internet üzerinden de elde edebilirsiniz. Vize süresince ıslak imzalı belge istenmesi sebebiyle sigortacınızdan ürünün ıslak imzalı ve kaşeli halini istemeyi unutmayın.

Yerleşmek İstediğiniz Ülkenin Dili

Yerleşmek istediğiniz ülkenin dili çalışmak istediğiniz kurum, kuruluşlar ve çalışmak istediğiniz statüye göre değişim gösterebilmektedir. İlk öncelikle temel seviyede dil yeterliliğinizin olması gerekmektedir. Dil yeterliliği çalışacağınız yere göre de değişebilmektedir. Ayrıca, gitmek istediğiniz ülkelerin kendi dilini ve İngilizceyi bilmek faydalı olacaktır.

İş İlanlarını Araştırmak ve İş Bulmak

İlgi alanlarınızla alakalı ve çalışmak isteyebileceğiniz kurum ve kuruluşları belirleyin. Başvuru şartlarını ve nasıl başvurabileceğiniz hakkında bilgi edinin. Çalışmak istediğiniz belirli şirketler varsa direkt olarak bağlantıda bulunabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz kurumun insan kaynaklarıyla temasa geçin. Doğrudan çalışmak istediğiniz bir yer yoksa iş ilanları verilen sitelerinden de yardım alabilirsiniz.

Çalışma İzni Almak

Yabancı şirketlerde çalışma izni için öncelikle bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğuna müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonra, yabancı kurumdan da davet almanız işinizi kolaylaştıracaktır. İzin almak için kimlik, pasaport, diploma nüshalarını ve başvuru formu gibi talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır. Çalışma iznini en zor veren ülkeler arasında Vatikan ve Liechtenstein vardır.

Yurt dışında Çalışmak İçin İngilizcenin Önemi

Dünya genelinde en çok konuşulan ikinci dil İngilizcedir. İngilizce 27 ülkede ikinci resmi dil olarak kabul edilmiştir. Yurt dışında çalışmak için dil bilmek, her ülkede zorunlu değildir. Fakat, işverenler çoğu zaman dil yeterliliğinin sağlanmasını ister. İngilizce uluslararası bir dil olması hasebiyle iletişim, medya, internet ve bilimde dilini de domine etmektedir. İngilizce konuşabilmek yurtdışundaki şirketlerde iyi bir iş bulma imkanını artırır. Bu yüzden İngilizce bilenler kariyerinde daha kolay ilerleme sağlarlar.

Gönüllülük Projeleriyle Başlayın

Dünya’nın neredeyse her bölgesinde gönüllülük projeleri bulunmaktadır. Bu gönüllülük projeleri her alanda faaliyet yürütmektedir. Yurt içi ve yurt dışı gönüllülük projelerine katılarak hem ülkenizdeki şehirleri hem de yurt dışındaki şehirleri görme fırsatını elde edebilirsiniz. Ancak gönüllü projelerinin maddi olanak sağlamadığını unutmamanız gerekir. Fakat, mesleğinizle alakalı olan projeleri seçmek size katkı sağlayacaktır. Bu yüzden katılmak istediğiniz projelerin size olan uygunluğunu gözeterek seçmeniz daha iyi olacaktır. Gönüllü bir şekilde insanlara yardım etmek kişiye özgüven kazandırır. Projelere katıldığınızda sosyalleşir ve yeni arkadaşlar edinirsiniz. Gönüllülük projeleri gruplarla beraber yapıldığı için ortak iş yapabilme sorumluluğunuz artar ve bu sebeplerden dolayı da kendi mesleğinize uyum sağlama süreciniz ve kariyerinizde ilerleme hızınız hızlanabilir.

Dilinizi Geliştirin

Yurt dışına yapılan kısa süreli yapılan seyahatlerde A2 seviyesi, sosyalleşmek için yeterli olacaktır. Fakat konu yurt dışında çalışmaya gelince çalışacağınız konuma göre İngilizcenizi B ve C seviyelerine çıkarmanız gerekebilir. Dilinizi geliştirmek için iş İngilizcesiyle ilgili ders alabilirsiniz. Yabancı dil eğitimi veren uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. Ayrıca, meslektaşlarınızla konuşmak hem iş dilini hem de sosyal dil yeteneğinizi geliştirecektir. Buna ek olarak mesleğinizle ilgili kitap, makale okuyabilir, dizi veya film izleyebilirsiniz. Böylelikle dil gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Bol Bol Sertifika Alın

Mesleğinizle alakalı sertifikalar almak hem yurt içi hem de yurt dışı çalışma alanlarında sizi ön plana çıkaracaktır. Yani iş piyasasında avantaj kazanırsınız. Sertifikalar size yeni şeyleri öğrenmenizi sağlar. Böylelikle kariyerinizde kolaylıkla ilerleme kaydedebilirsiniz. Bu kazanacağınız gelişmeler sizin çalışacağınız konumu ve maaşınızı da belirleyecek bir unsur olacaktır.

Nasıl Çalışma İzni ve Vizesi Alabileceğinizi Öğrenin

Yurt dışında çalışma vizesi, alması daha zor olan bir vize türüdür. Her ülkenin çalışma vizesi şartları farklıdır. Dil bilmek gerekmektedir. İş sözleşmesi, pasaport, mesleki yeterlilik, vize başvuru formu gibi gerekli belgeleri hazırlanmalıdır. üniversite veya mesleki yeterlilik bilgilerini sunmak gerekmektedir. Vize için biyometrik fotoğraf, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, banka hesap dökümü, ikametgah belgesi, mesleki durum belgesi, evli olanlar için evlilik cüzdanı gibi belgeleri derleyip konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.

Doğru İlişki Ağını Kurun

Yurt dışında kendiniz için uygun bir mesleği bulmanız için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Ayrıca, iş bulmak için birçok platform mevcut. İş bulma platformları üzerinden şirket çalışanlarıyla da temasa geçebilirsiniz. Buna ek olarak, yurt dışında çalışan yakınlarınız veya arkadaşlarınız vasıtasıyla sizin için yapılabilecek referanslar kaliteli şirketlerde çalışmanız için bir fırsat yaratabilir. Yurt dışında çalışan tanıdıklarınızdan bilgiler edinebilirsiniz.

Mesleğiniz İçin En Doğru Adresi Belirleyin

Yurt dışında çalışmak için gidiyorsanız sizin için en uygun olan şehri seçmenizi öneririz. İşe girmek için ülkelerin kendilerine göre şartları vardır. Koşullar hangi sektörde çalışmak istediğiniz ve hangi ülkeye gitmek istediğinize göre değişebilmektedir. Türkiye’de yaptığınız mesleğinizi yurt dışında da devam ettirmek istiyorsanız kendi çalıştığınız kurumun yurt dışında bir bağlantısı olup olmadığını araştırın. Çünkü bağlantı ve referanslar kariyerinizdeki adımları kolaylaştıracaktır. Çalışmak istenilen mesleklerin lisans, yüksek lisans ve doktora gerekliliğinin olup olmadığını öğrenin. Bazı meslek gruplarında profesyonellik ve dil yeterliliği aranabilir. Eğer yurt dışında işçi olarak çalışmaya gitme planınız varsa koşullar değişebiliyor. Garsonluk, inşaat işçiliği, baristalık ve kasiyer gibi meslekleri yapmak istiyorsanız iş bulma imkanınız daha fazla artabilir. Fakat işe girebilmenizi sağlayacak olan unsur tecrübenizdir.

Hazırlığınızı Erkenden Yapın

Yurt dışında çıkmadan önce hazırlığınızı aylar öncesinden yapmanızı sizin yararınıza olacaktır. Yaşamak istediğiniz evi gitmeden önce ev kiralayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz emlak sitelerine de bakıp belirleyebilirsiniz. Çünkü yurt dışına çıktığınızda işe gidip gelirken ev aramak zamanınızı alabilir. Yerleşeceğiniz şehri araştırıp bankaların, marketlerin, hastanelerin ve ihtiyacınızı karşılamak için herhangi bir mağazanın nerede olduğunu tespit edebilirsiniz. Yurt dışına çıkmadan hazırlığınızı erkenden yapmak sizlere rahatlık ve zaman sağlayacaktır.

Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Yurt dışında çalışmak için hangi belgeler lazım?

Yurt dışında çalışmak için ilk olarak çalışma vizesi almanız gerekmektedir Buna ek olarak kimlik kart, diploma, fotoğraf, sabıka kaydı, pasaport ve doğum belgesi de bulundurmalısınız. Tabi ki başvurmak istediğin ülkelerin talep ettiği belgeler değişebilir. Bunun için en iyi bilgiyi çalışmak istediğiniz ülkenin elçiliklerinden alabilirsiniz.

Çalışmak için en kolay hangi ülkeye gidilir?

Çalışma vizesini en kolay veren ülkeler İrlanda, Portekiz, Almanya, Danimarka ve Finlandiyadır.

Yurt dışında çalışmak için nereye başvurulur?

Yurt dışında çalışmak isteyenlerin sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Her ülkenin kendine ait başvuru koşulları vardır. İŞKUR Yurt dışı İstihdam hakkındaki bilgi edinmek için İŞKUR’un sitesine bakabilirsiniz. Özel şirketlerde çalışmak istiyorsanız iş ilanı veren sitelere göz atabilirsiniz. Kurum ve kuruluşların internet sitelerinde bulunan eleman alımları paylaşımları ve büyükelçiliklerin vermiş olduğu ilanlar da faydalı olacaktır.

Çalışma vizesini en zor veren ülke hangisidir?

Liechtenstein ve Vatikan çalışma vizesi verme konusunda diğer ülkelere nispeten daha zorlayıcıdır.

Yurtdışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan 20.000’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Warhaus – When I Am With You Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri
Warhaus – Open Window Şarkı Sözleri Türkçe Çeviri